Reports

909 Festival 2016

Het festivalseizoen is officieel begonnen. In rap tempo dringen de feestjes zich aan en bijna niemand (behalve misschien je ouders) kijkt je tegenwoordig nog raar aan wanneer je er vier per maand pakt. De raveleef. Om de maand goed af te sluiten was het 28 mei tijd voor 909 Festival. Een last-minute beslissing, maar wel één van de betere.

909 is een kleinschalig technofestival, georganiseerd door Loveland, die haar naam heeft te danken aan één van de eerste drumcomputers; de TR-909 uit 1983. Iedere aanwezige dj bespeelt het beestje alsof ze nooit anders hebben gedaan. Stuk voor stuk ware meesters met dé 909-koning als afsluiter van de avond: Jeff Mills, also known as The Wizard.

Ondanks het weeralarm voor die dag, straalde het zonnetje fel door de bomen van het Amsterdamse Bos. Code geel staat vast symbool voor de gloeiendhete zon, want terwijl het zweet van je af droop, keek menig festivalganger betreurd naar zijn of haar bedekte benen. Zullen we voortaan bij ieder festival code geel uitroepen? Dan weet je in ieder geval zeker dat je je korte broek aan kan.

909 Festival 1

De groene omgeving van het Amsterdamse Bos is bij uitstek het ideale podium voor dit fijne feestje. Achter de hoofdstage bevond zich nog een kleinere, tweede stage, waar de technodeuntjes iets meer mellow klonken. Deze area was vrolijk aangekleed met versieringen en lichtjes en omgeven door foodtrucks en chillplekken. Wie het dansen even zat was, kon neerstrijken op één van de zitzakken, in een heerlijke hangmat of gewoon in het zachte gras. Ook stond er een gigantische 909 waar je één van de meesters kon proberen te evenaren, maar waar vooral een hoop gestuntel en gelach vandaan kwam tot kapotte knokkels aan toe.

Vanaf onze eerste minuut op het festival werd er onwijs lekker gedraaid. Steve Rachmad zette voor ons de toon, waar Radio Slave goed en gestaag op voortborduurde. Tegen de tijd dat Octave One er flink in zat, was het tijd om het gras van het Amsterdamse Bos van een flinke grasmaaibeurt te voorzien. Niemand dacht ook maar aan zitten of naar de wc gaan. Stil staan is geen optie. Octave One draaide een set die nog uren en uren mocht duren. Van harde beukers tot melodieuze plaatjes, deze set boeide mij iedere minuut. Daaropvolgend een groot favoriet, Speedy J, die weer eens gewoon deed waar hij goed in is en knalt zoals alleen hij dat kan. Jeff Mills, de onbetwiste koning van de 909 maakt zijn naam dubbel en dwars waar.

909 Festival 3

Met deze line-up onderscheidt 909 zich zeker van andere feestjes. Geen poespas, maar een plek waar techno op haar puurste vorm wordt gevierd. En op steengoede techno komen héle leuke mensen af. Verenigd door de muziek maakte het niet uit of je net achttien bent geworden, of vierenvijftig bent. Niet vaak heb ik muziek zo zien verbinden als hier.

Dat ze bij Loveland weten hoe ze een goed feestje moeten geven, bewijzen ze met 909. Niet alleen de zon, lucky us, en de gezelligheid maakten het tot een fijn feestje. Maar de sfeervolle locatie, intimiteit en de steengoede techno van over de hele wereld zijn de ingrediënten die 909 Festival onweerstaanbaar maken. Mag ik zeggen dat dit één van de fijnste technofestivals van ons kleine kikkerlandje is? Ja? Oké mooi. Dit feestje staat voor volgend jaar sowieso op de agenda. Twijfel niet en scoor tegen de tijd gewoon een early bird voor nog geen twee tientjes. Gegarandeerd een dag om nooit te vergeten.

Tags

Birgit Roobol

Twentysomething, content queen, festival voyager en fulltime Duracelkonijn. Schrijft het allerliefst, lult vijf kwartier in één uur (het liefst tegen vreemden op festivals) en is soms een tikkeltje rebels.

Related Articles

Close