BlogUitgelicht

Awakenings toen versus nu

1997. Ravers betreden de klamme Gashouder. De muziek van onder andere Billy Nasty, Dimitri en Derrick May schalt door de ronde zaal heen en rondjes lopen is het motto van deze nacht.

Terwijl ik lieflijk in mijn peuterbedje aan het slapen was, ontstond die 30 maart een nieuwe traditie. Een traditie die uit zou groeien tot het allergrootste technofeest ter wereld. Afgelopen donderdag, tijdens het eerste feest uit de Awakenings 20 years reeks, kwam jong en oud bij elkaar. Doorgewinterde ravers die hun gezin voor een nacht achter zich lieten en de stoute schoenen aantrokken, om nog één nacht rondjes te lopen. Like it’s 1997. Maar ook de nieuwe generatie, die in 1997 misschien nog niet eens geboren waren. Zij mochten nu ervaren wat zij, die 20 jaar geleden, voor het eerst de Gashouder binnenliepen voelde. Ook voor hen is een nieuwe traditie geboren.

Awakenings toen versus nu. We spraken een echte fan die er in 1997 bij was en nu nog steeds geen enkele editie overslaat.

“In 1997 was er nauwelijks toegang tot internet en ook liep nog niet iedereen rond met een mobiele telefoon. Via flyers bij platenzaken, coffeeshops en via vrienden hoorde je waar dé feestjes werden georganiseerd. Ik ging veel naar De Stalker, Roxy, Mazzo en illegale feesten. Vrienden vroegen of ik mee ging naar Awakenings. Ik weet nog heel goed dat ik de Gashouder in liep en het meteen vet vond. De rauwe technosfeer van illegale feesten was hier volop aanwezig, maar alles was – voor die tijd – dan wél goed geregeld. Zoals de bar en de toiletten. De muziek schalde door de ronde zaal heen en het echode behoorlijk. Niet meer te vergelijken met toen.

Het is dus in de afgelopen twintig jaar behoorlijk veranderd. Vroeger was het feestje meer underground, nu kent íedereen Awakenings. Maar de kern is absoluut hetzelfde gebleven. De groei heeft de sfeer absoluut niet veranderd. En bovendien heeft kwaliteit altijd voorop gestaan. Niet gek dus, dat ze zijn uitgegroeid tot het grootste technofeest ter wereld. De programmering is per avond of stage altijd goed afgestemd.

Verder is de sfeer onbetaalbaar. Het publiek is een samensmelting van de meest uiteenlopende personen, maar wel allemaal met dezelfde passie voor de muziek. Dat schept een band. Dat je even op zij kijkt en je ziet dat je buurman of buurvrouw net zo geniet van die ene vette plaat als jij. Ik heb zo vaak uren tegen vreemden staan lullen. Dan weer dansen, dan weer praten. Vaak waren dat vrienden voor één nacht, maar sommigen zijn blijven plakken. Veel vrienden van nu, zijn vrienden die ik ooit op Awakenings hebben ontmoet.

Inmiddels is zelfs mijn dochter oud genoeg om naar festivals te gaan en drie jaar geleden zijn we samen naar het Awakenings Festival geweest. Voor haar de eerste keer. Het was echt een bijzondere ervaring om dit samen met haar te kunnen delen. Dat had ik overigens in ’97 nooit verwacht hoor. Dat ik ooit met mijn eigen dochter op een festival zou staan! En weet je, age is just a number. Ik denk er voorlopig zeker niet aan om te stoppen. Ik blijf voorlopig nog wel wat kilometertjes afleggen, daar in de Gashouder. 20 years Awakenings. Ik ga nog voor minimaal 40!”

Wil je ook 20 jaar Awakenings beleven? Win het Awakenings – 20 years of techno boek!

20 jaar Awakenings is techno, de Gashouder, de beste dj’s van over de hele wereld, oneindig veel rondjes lopen, nieuwe vriendschappen ook al duren ze maar één nacht, met je ogen dicht en hands held up high dansen tot het ochtend wordt, een glinsterende discobal en een vette lichtshow.

Wij zijn op zoek naar jouw mooiste Awakenings moment! Deel hem met ons op Facebook en win het Awakenings boek – 20 years of techno. Gesigneerd door onder andere ‘mr. Huaaawakenings’ Rocco Veenboer himself, De Sluwe Vos, Dimitri, Bart Skils en meer!

Tags

Birgit Roobol

Twentysomething, content queen, festival voyager en fulltime Duracelkonijn. Schrijft het allerliefst, lult vijf kwartier in één uur (het liefst tegen vreemden op festivals) en is soms een tikkeltje rebels.

Related Articles

Close