ReportsUitgelicht

909 Festival 2017

Een Amsterdams bos met een stralend zonnetje aan de lucht, high quality techno dj’s verdeeld over twee stages en een geweldig geluid; allemaal in het teken van dé klassieke analoge drumcomputer waarmee legendarische tracks zijn geproduceerd. 909 Festival! We mogen weer!

Dit festival is vorig jaar al vaker voorbij gekomen als grote Rave Report favoriet. Het bewijst maar weer dat een festival niet groot hoeft te zijn, om geweldig te zijn. Afgelopen zaterdag verzamelde opnieuw een mooie mix van jonge en oudere techno liefhebbers in het Amsterdamse bos voor 909 festival met wederom een line-up om je vingers bij af te likken en een hot spicy temperatuurtje! Zweet tussen je bilnaad gegarandeerd!

Ondanks de warmte, stroomt het terrein redelijk snel vol en genieten mensen volop van het weer. Met hier en daar een mopperende “wat is het warm!”. Maar hé, we blijven Hollanders hè. Door de enorme (33 graden!) hitte, wordt er rustig opgebouwd. Vince Watson draait een heerlijke set met zomerse invloeden. Het tempo van zijn set ligt niet heel erg hoog, maar met dit weer ideaal, want het zweet gutst van je af.

Veel bezoekers kiezen er voor om lekker in de zon of in de schaduw te zitten en het uitbundige dansen voor later te bewaren. Ook kon je achter de mainstage in een enorm voetenbad even wat verkoeling zoeken. Wat overigens perfect past bij de laidback sfeer van 909. Dit is geen festival waar mensen de héle dag keihard willen gaan, maar ook in zijn voor een rondje over het terrein, een gezellig praatje of gewoon een oprechte ongedwongen glimlach van een vreemde.

Na Vince Watson wordt de temperatuur iets aangenamer. Precies op tijd, want ROD neemt zijn plaats achter de decks. Deze held weet het publiek te vermaken met een zeer lekkere Detroit set. De ene klapper na de andere klapper gooit hij erin. Een genot om naar te luisteren! En hoe vaak we hem al hebben zien draaien, hij blijft onvoorspelbaar en verrassend uit de hoek komen! Als Tommy Four Seven het roer overneemt en zijn eerste track erin gooit, merk je dat de crowd blij is dat het tempo eindelijk een stukje omhoog gaat. De bloedhitte verandert langzaam in een zwoele zomeravond en mensen durven eindelijk een beetje wat meer te bewegen, zonder gelijk het kookpunt te bereiken. Eindelijk wordt er echt gedanst!

Als de laatste twee uur zijn aangebroken, moet er een keuze gemaakt worden! Of blijven staan bij Jeff Mills, of aansluiting zoeken bij Laurent Garnier die zijn set al is begonnen om 19.00. Maar zodra de eerste rake tonen binnendringen, zijn we blij dat we zijn blijven staan. The Wizard strikes again! Hij speelt een sterke diepe set, waar je heerlijk op los kan gaan. Geen beukset waar we stiekem op hadden gehoopt – want dat kan hij als de beste – maar zéker allesbehalve teleurstellend!

Als toegift krijgen we uiteraard nog een 909 solo! Dit is iets wat gewoon weg nooit gaat vervelen en met recht is hij de koning van de 909. Als het festival afgelopen is horen we óók de lovende verhalen over Laurent. Met een klein beetje spijt dat we ook niet even dáár zijn gaan kijken, scrollen we nog even door onze Instagramfeed op zoek naar steamy materiaal uit zíjn set.

Precies zoals we hadden verwacht; opnieuw een héééérlijk festival. De fantastische mix van mensen die komen om techno in haar puurste vorm te vieren, blijft bijzonder. Het maakt niet uit wie je bent. Jong, oud, in een fluoriserend badpak, of helemaal in het zwart. Techno is liefde. En je hoort er bij. Wij zeggen tot 2018.

Foto’s door 909

Tags

Danny van Ingen

Danny is dé Rave Report dj en wandelende raad-de-plaat. Gaat al even mee, maar geniet nog steeds van ieder feestje alsof het zijn eerste is.

Related Articles

Close