Reports

Reaktor ADE – NDSM

Na drie jaar afwezigheid is de gekte van Reaktor terug op het NSDM. Tijd voor de tweede editie van Reaktor ADE. De enorme, industriële loods is omgetoverd tot een duistere beukbunker.

Artefakt begint de avond met de rem erop. Dat is ook denk ik maar beter, sinds de loods nog vrij leeg is en iedereen nog op gang moet komen. Daar bracht de, van origine Russische, Dasha Rush verandering in en krikt het tempo omhoog waardoor ze haar publiek haar zin weet te geven. Het publiek hunkert blijkbaar naar haar harde kicks en veel bass. Haar twee uur durende set zit vol verrassingen en knallers. Een half uur voor het einde draait ze John Askew’s versie van de plaat: Are Am Eye van Commander Tom. Dan gaat los, van jong tot oud schieten de handen en vuisten in de lucht. Alsof dit moment al de laatste plaat is van het feest.

Terwijl het laatste nummer speelt, loopt Tommy Four Seven de stage op. De Engelsman heeft Reaktor al doen verbazen op Katharsis met zijn legendarische afsluitset. De energie schiet de loods in bij de eerste kicks van zijn set. De loods lijkt bijna wel te veranderen in een soort duistere tempel. Vol duisternis en harde muziek, waarin techno fungeert als religie, het publiek al dansend de muziek vereert en de dj de ceremonie leidt.

The Final hours

Mijn horloge geeft aan dat het 04.30 uur is. Dat betekent maar één ding: LSD begint. Luke Slater, Function en Steve Bicknell beginnen hun eerste set buiten de beruchte Berghain. Wat tot nu toe nog maar de enige plek was waar ze samen hebben opgetreden. De pleuris breekt uit als de heren op gang komen. De loods vult zich met rook die wordt belicht door de felle stroboscopen die wordt doorbroken door de rode en groene lasers.

Drie uur lang beuken de heren buitenaards door, waarbij tot drie keer toe een soort Shepard tone terugkomt. Deze toon, in combinatie met de donkere lichten, geven iets weg wat je tegenkomt in nachtmerries. Drie uur lang wordt er heftig gedanst en gebeukt. Niet gek dat het dus ook zo over is. Gelukkig zijn we nog niet klaar. We moeten nog één keer. Harder dan hard en wilder dan wild.

Daar zijn ze dan, Surgeon en Speedy J. De set waar iedereen op gewacht heeft; Multiples. Het pareltje van Reaktor ADE. De eerste vijf minuten geven al precies aan hoe het gaat worden. Hard, melodiek, duister. En vooral prachtig. Alle verwachtingen kloppen. Elke kick dendert door mijn lichaam, terwijl ik in volle euforie geniet van het samenspel van Speedy en Surgeon.

Helaas komt aan al het moois een einde. Met pijn in m’n hart verlaat ik deze, opnieuw gestoorde editie van Reaktor ADE. Lopend richting de pont draai ik me nog een keer om, a last salute. Iedereen wil door dansen, maar daarvoor moeten we nog even op wachten tot 31 december bij ERA, de volgende editie van Reaktor op het NSDM.

Tags

Clemens Wildschut

Niet zo lang in de scene te bekennen, terwijl hij er dieper in gaat dan je denkt. Klikt veel foto's en doet graag een dansje!

Related Articles

Close